Klauzula RODO

Opis zostanie uzupełniony w kolejnych etapach projektu.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Tekst mający znaczenie dla EOG) zwanego dalej ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych informujemy, iż:

1. Administratorem Pani / Pana danych osobowych przetwarzanych w celu określonym w pkt. 4 lit. a jest Minister Finansów z siedzibą w Warszawie przy ulicy Świętokrzyskiej 12.

2. Administratorem Pani / Pana danych osobowych przetwarzanych w celu określonym w pkt. 4 lit. b - d jest Szef Krajowej Administracji Skarbowej z siedzibą w Warszawie przy ulicy Świętokrzyskiej 12.

3. Administratorzy wyznaczyli Inspektora Ochrony Danych, z którym może się Pani / Pan kontaktować pod adresem e-mail: iod@mf.gov.pl.

4. Przetwarzanie Pani / Pana danych osobowych jest niezbędne do wykonania przez Krajową Administrację Skarbową zadania realizowanego w interesie publicznym dla:

a. zapewnienia obsługi przemieszczania wyrobów akcyzowych z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy, w szczególności do przesyłania e-AD, raportu odbioru i raportu wywozu, unieważnienia e-AD, zmiany miejsca przeznaczenia oraz zawiadomienia o zmianie miejsca przeznaczenia, o których mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 684/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania dyrektywy Rady 2008/118/WE w odniesieniu do skomputeryzowanych procedur przemieszczania wyrobów akcyzowych w procedurze zawieszenia poboru akcyzy,

b. zapewnienia wymiany informacji z organami celnymi drogą elektroniczną, w szczególności deklaracji lub zgłoszeń przez Platformę Usług Elektronicznych Skarbowo-Celnych na podstawie art. 10a ustawy z dnia 19 marca 2004 r. Prawo celne,

c. zapewnienia obsługi i wsparcia podatnika i płatnika w prawidłowym wykonywaniu obowiązków podatkowych oraz obsługi i wsparcia przedsiębiorcy w prawidłowym wykonywaniu obowiązków celnych na podstawie art. 2 ust.1 pkt 5 ustawy dnia 16 listopada 2016 r. o Krajowej Administracji Skarbowej, d. zapewnienia przesyłania, uzupełniania i aktualizacji zgłoszenia za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych Skarbowo-Celnych na podstawie art. 9 ustawy z dnia 9 marca 2017 r. o monitorowaniu przewozu towarów.

5. Podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest świadome i dobrowolne wyrażenie przez Panią / Pana zgody na przetwarzanie Pani / Pana danych osobowych, a w zakresie korzystania z Systemu rejestracji i monitorowania przewozu towarów SENT odbywa się na podstawie art. 9 Ustawy z dnia 9 marca 2017 r. o systemie monitorowania drogowego i kolejowego przewozu towarów.

6. Odbiorcą Pani / Pana danych osobowych będą organy publiczne uprawnione przepisami prawa do dostępu do Pani / Pana danych osobowych.

7. Pani / Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej.

8. Pani / Pana dane osobowe będą przechowywane na podstawie przepisów prawa, przez okres niezbędny do realizacji celów przetwarzania, lecz nie krócej niż okres wskazany w przepisach dotyczących ich archiwizacji.

9. Pani / Pana dane osobowe nie będą wykorzystywane do profilowania osoby fizycznej i w związku z tym na podstawie Pani / Pana danych osobowych nie będą podejmowane niezautomatyzowane i zautomatyzowane decyzje mające skutki dla podmiotu danych.

10. Administrator nie planuje dalej przetwarzać Pani / Pana danych osobowych w celu innym niż cel, w którym dane osobowe zostały zebrane.

11. Ma Pani / Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem z uwzględnieniem wyłączenia Pani / Pana praw jako podmiotu danych zawartych w przepisach sektorowych.

12. Ma Pani / Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani / Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani / Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych.

13. Podanie przez Panią / Pana danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne do zapewnienia dostępu do usług elektronicznych Krajowej Administracji Skarbowej w obszarze obsługi i kontroli obrotu towarowego z państwami trzecimi, obrotu wyrobami akcyzowymi oraz wypełniania obowiązków wynikających z ustawy o monitorowaniu przewozu towarów.

14. Cofnięcie przez Panią /Pana zgody na przetwarzanie Pani / Pana danych osobowych będzie skutkować brakiem możliwości dalszego korzystania z Platformy Usług Elektronicznych Skarbowo-Celnych.